Vreemde valuta tekorten

SBV Nieuws

Vreemde valuta tekorten

De afgelopen periode zijn er diverse berichten in de media verschenen, over de beperkingen die klanten ervaren bij het opnemen van vreemde valuta contanten van hun rekening bij verschillende banken. Naar aanleiding hiervan, bericht de Surinaamse Bankiersvereniging als volgt.

Als gevolg van het wegvallen van de contante vreemde valuta geldtransporten van de Centrale Bank van Suriname, van en naar Hong Kong en later ook het wegvallen van de vreemde valuta geldtransporten vanuit de Federal Reserve (FED), is er een tekort ontstaan aan contante vreemde valuta in de markt. Vanwege de wereldwijde COVID-19 crisis, is ook de instroom van vreemde valuta via bezoekende toeristen komen weg te vallen, hetgeen de beschikbaarheid aan vreemde valuta verergerd heeft.

Als gevolg van de tekorten aan contante vreemde valuta, zijn banken genoodzaakt om een aangepast vreemde valuta opnamebeleid te hanteren, om te kunnen voldoen aan de contante opvragingen van klanten. Het aangepaste vreemde valuta opnamebeleid varieert per bank. De banken hanteren geen standaard vreemde valuta opnamebeleid, omdat de liquiditeitspositie van elke bank anders is. Het beleid is onder andere ook afhankelijk van de structuur van de bank, de klantengroepen en de behoeften van deze groepen. 

Banken hanteren onder andere onderstaande opties*:

  1. Contante vreemde valuta opname variërend tussen EUR/USD 250,00 tot EUR/USD 500,00 per week, per klant;
  2. Contante vreemde valuta opname op basis van vreemde valuta stortingen. Dat wil zeggen, het op te nemen vreemde valuta bedrag in contanten dient gelijk te zijn aan het bedrag dat gestort is op de vreemde valuta bankrekening.

Let wel: het is de banken verboden om tegen de wil van de klant, de opgevraagde vreemde valuta contanten, in Surinaamse Dollars uit te betalen. 

*Opties verschillen per bank. Informeer bij uw bank naar het vreemde valuta opnamebeleid.

Om de tekorten in vreemde valuta contanten op te vangen, stimuleren banken de diverse elektronische en girale betaaloplossingen. Deze zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten.  

Klanten kunnen onbeperkt over hun girale vreemde valuta tegoeden beschikken en ondervindt het lokaal en internationaal betalingsverkeer geen beperkingen. Het gebruik van de elektronische kanalen reduceert ook met name het risicoprofiel van het financiële systeem voor wat betreft het risico van witwassen van geld en terrorismefinanciering.

Pinnen bij de kassa’s van winkels en het doen van overmakingen via internet en mobile banking, voor het betalen van rekeningen zijn gratis.