Volledig interbancair verkeer is transparant en elektronisch

SBV Nieuws

Volledig interbancair verkeer is transparant en elektronisch

Vanaf vandaag, 22 maart 2021, worden EUR elektronische betalingen ook via het Suriname National Electronic Payments System (SNEPS) verwerkt. Met de toevoeging van de EUR elektronische betalingen via SNEPS, is het interbancair betalingsverkeer in Suriname volledig elektronisch. Elektronische betaaloplossingen zijn snel, transparant, veilig en goedkoper dan contante betalingen. Een volledig elektronisch betalingssysteem draagt bij aan het gemak voor de klanten, vertrouwen in het financiële systeem van het land, de verhoging van de efficiëntie van banken en transparantie in het kader van de National Risk Assessment (NRA).

Bij de introductie van het Suriname National Electronic Payments System (SNEPS) in 2015, was het alleen mogelijk om girale betalingen in Surinaamse Dollars uit te voeren in het systeem. Sinds 28 augustus 2019 is  het mogelijk om ook USD betalingen via SNEPS tussen banken uit te voeren en per heden EURO betalingen.

Om de verwerking van elektronische betalingen te bespoedigen, is door de Centrale Bank van Suriname verplicht gesteld, dat alle banken overstappen op een ‘straight through processing’ (STP)  systeem, wat betekent dat het banksysteem direct gekoppeld wordt aan SNEPS. Het direct koppelen zorgt ervoor dat de betalingen die uitgevoerd zijn in SNEPS, meteen zichtbaar zijn op de rekening van de klant.

De Surinaamse Bankiersvereniging is voorstaander van een stabiel en modern financieel systeem waarvan een stabiele munt, modern betalingsverkeer en stabiele financiële instellingen onderdelen zijn. Deze stap, waarbij vanaf vandaag het volledig betalingsverkeer elektronisch geschiedt, past binnen het kader van het modern en efficiënt betalingsverkeer.