Veiligstellen vreemde valuta kasreservemiddelen

SBV Nieuws

Veiligstellen vreemde valuta kasreservemiddelen

Het Strategic Investment Committee (SIC), heeft op vrijdag 17 april 2020, het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging en de Centrale Bank van Suriname geïnformeerd, over het veiligstellen van de vreemde valuta kasreservemiddelen. Bij de installering van het SIC in 2019, werd de Surinaamse Bankiersvereniging, vertegenwoordigd door mevrouw Magalie Loswijk-Keerveld en de heer Sean Husain, nu wijlen. Thans hebben zitting in het SIC namens de Surinaamse Bankiersvereniging, de heer Steven Coutinho, de heer Almar Giesberts, en mevrouw Magalie Loswijk-Keerveld als plaatsvervangend lid. De heer Rakesh Adhin zit het SIC voor namens de Centrale Bank van Suriname.

De USD$ 326 miljoen aan vreemde valuta kasreservemiddelen, zijn belegd in onder andere Amerikaans waardepapier bij Raymond James en Wells Fargo en in goud bij Royal Canadian Mint. Deze vreemde valuta kasreservemiddelen zijn nu allemaal op ‘ringfenced’ rekeningen, wat inhoudt dat er gezamenlijke handtekeningen nodig zijn van de banken en van de Centrale Bank van Suriname, om aan de middelen te komen en deze te beleggen.

De Surinaamse Bankiersvereniging is sinds februari 2020, bezig met het ringfencen van de overgebleven vreemde valuta kasreservemiddelen, nadat bekend werd dat een deel van deze kasreservemiddelen van de banken, oneigenlijk is gebruikt door de Centrale Bank van Suriname. De governor van de Centrale Bank van Suriname, de heer Maurice Roemer, en de SIC-voorzitter, de heer Rakesh Adhin, hebben zich enorm ingezet om het ringfencen van de resterende kasreservemiddelen te finaliseren. Met het ringfencen van de vreemde valuta kasreservemiddelen, zijn de aan de banken toevertrouwde middelen, veiliggesteld.