Starnieuws: Frangie: Concept-contract ringfencen US$ 330 miljoen af

Extern Nieuws

Starnieuws: Frangie: Concept-contract ringfencen US$ 330 miljoen af

US$ 330 miljoen aan vreemde valuta kasreserve zal de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) ringfencen. Dit geld wordt op aparte rekeningen in het buitenland gestort waar gezamenlijke handtekeningen van de banken én de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nodig zijn om eraan te kunnen komen. Later op de dag zullen de speciale bankrekeningen worden geopend, bevestigt Eblein Frangie in gesprek met Starnieuws.

Het bestuur van de SBV, de interne en externe juristen van de negen banken hebben hard gewerkt aan een contract dat getekend wordt met de CBvS en de minister van Financiën. Het concept is af, zegt Frangie. Alle partijen hebben een exemplaar om eventueel de laatste kanttekeningen te plaatsen, waarna het document met de CBvS en Financiën wordt besproken. Verwacht wordt dat begin komende week de handtekeningen geplaatst zullen worden. Vooruitlopend hierop krijgen de banken dagelijks een gedetailleerde rapportage van de CBvS over waar de financiële activa van de banken zijn. Alle risico's worden uitgesloten, na de onaangename ervaring dat de kasreserve oneigenlijk is gebruikt.
In het contract is opgenomen hoe de gebruikte kasreserve terugbetaald wordt en er zijn zekerheden ingebouwd om te voorkomen dat het in de toekomst weer mis kan gaan. Het contract is ingericht als een termijndeposito met een vaste terugbetalingsregeling van de gebruikte US$ 100 miljoen aan kasreserve. De banken hebben besloten de termijn deposito bij CBvS te laten en mee te verbinden in dit contract met dekking, aangezien de moederbank zonder voldoende werkkapitaal zou zitten. Het gaat om US$ 97 miljoen. 
 "Momenteel zit het geld nog op de rekeningen van CBvS, omdat de nieuwe rekeningen pas later op de dag geopend worden. Maar door de dagelijkse rapportage zijn wij volledig op de hoogte," laat Frangie optekenen. Op de vraag wie namens de CBvS onderhandelt, antwoordt hij dat regeringscommissaris Vijay Kirpalani zich volledig heeft ingezet tijdens de onderhandelingen om de contracten en de ringfencing in orde te krijgen.