Starnieuws: Klaagschrift in om 19,5 miljoen euro los te krijgen

Extern Nieuws

Starnieuws: Klaagschrift in om 19,5 miljoen euro los te krijgen

Verbruggen, Edward Naarendorp, Aroon Gonesh en Robbert de Bree zijn de advocaten die de banken bijstaan. Zij zaten aan tijdens de persconferentie van de CBvS waarbij Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging en governor Robert van Trikt ook het woord hebben gevoerd. Er is uitgelegd over de gevolgen van de aanhouding voor de Surinaamse economie en de stappen die ondernomen worden om het geld los te krijgen en om de import van Amerikaanse dollars en export van euro's te hervatten. Sinds de aanhouding vorig jaar zijn er geen euro's verscheept en geen dollars binnengehaald. Dit heeft een schaarste aan dollars en stijgende koersen veroorzaakt. 

Van Bruggen merkt op dat er geen politieke motieven zijn geweest voor het aanhouden van de geldzending. “Als u mij vraagt of er in deze zaak aanwijzingen zitten dat er politieke invloed is geweest op het Openbaar Ministerie om deze geldzending in beslag te nemen om Suriname dwars te zitten, zeg ik nee,” antwoordt Verbruggen op vragen. “Als ik het dossier lees denk ik veel eerder aan een misslag, een drieste actie, een ondoordachte actie, een blunder van het OM. Maar bewuste politieke beïnvloeding van het OM ben ik niet tegengekomen, er zijn ook geen aanwijzingen voor.” 

“Alle handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname zullen gezamenlijk een klaagschrift indienen,” licht Verbruggen toe. “We willen vóór mei het klaagschrift indienen bij de rechtbank. Om de rechtmatigheid van de aanhouding én de voortduring van de aanhouding te toetsen. Wij vinden niet dat er grond is. En ook om de disproportionaliteit van de in beslaglegging te toetsen.” Vanwege “de gevoeligheid van de kwestie” kan niet meer informatie worden gegeven over het oplossingsmodel om de geldstromen weer op gang te krijgen wordt er meegedeeld. 

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/52366