Bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne 'Ook ik heb een bankrekening!'

SBV Nieuws

Bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne 'Ook ik heb een bankrekening!'

De Surinaamse Bankiersvereniging wil dat we in ons land steeds minder cash betalingen doen en meer gebruik maken van onze bankrekeningen en pinpassen. Daarom start ze op maandag 14 oktober 2019, de bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne ‘Ook ik heb een bankrekening’.

In Suriname hebben we nog de gewoonte om vooral te betalen met contant geld. En in bijna de helft van de winkels kan je niet eens elektronisch betalen, pinnen dus. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 Surinamers nog geen bankrekening heeft en dus geen toegang heeft tot het giraal betalingsverkeer. Van de groep die wel beschikt over een bankrekening, maken te weinig gebruik van de vele mogelijkheden die er zijn op het gebied van giraal betalingsverkeer.

Het uitgeven en ontvangen van geld, betalingsverkeer, is een belangrijk onderdeel van het financiële systeem en zorgt voor een groeiende, gezonde en stabiele economie in het land. Op dit moment wordt er in Suriname hard gewerkt aan wetten en regels om te voorkomen dat er geld wordt wit gewassen en dat er geld gebruikt wordt voor het financieren van terrorisme. Dit is onderdeel van het National Risk Assessment (NRA) van 2020, waar wij ons als land, net als alle andere landen, aan moeten houden.

“Ook ik heb een bankrekening”, is de eerste fase van de bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne, die in samenwerking met diverse stakeholders waaronder de Centrale Bank van Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, BNETS en Consumentenkring Suriname wordt uitgevoerd.

Met de eerste fase van de campagne: “Ook ik heb een bankrekening” streeft de Surinaamse Bankiersvereniging ernaar, de gemeenschap te stimuleren om over te gaan tot transparant bankieren. 

De campagne is een meertalige campagne die gevolgd kan worden via verschillende communicatiekanalen en loopt tot en met eind december 2019. In deze campagne zal onder andere duidelijk worden dat bankieren voor elke Surinamer mogelijk is.

Ja “Ook ik heb een bankrekening”, u toch ook?