DWT Online: Onderzoek geldzending nog niet afgerond

Extern Nieuws

DWT Online: Onderzoek geldzending nog niet afgerond

Het strafrechtelijk onderzoek naar de in Nederland aangehouden geldzending uit Suriname is nog niet afgerond. Zo reageert het Openbaar Ministerie Noord-Holland op vragen van de Ware Tijd. Een bedrag van 19.5 miljoen euro werd op 17 april vorig jaar op Schiphol in beslag genomen door het OM. De reden van de beslaglegging is een verdenking van witwassen ten aanzien van deze geldzending. Donderdag zeiden advocaten van de betrokken Surinaamse banken tijdens een persconferentie dat het OM geen enkele grond heeft om het geld nog langer vast te houden.

Erger nog, advocaat Aldo Verbruggen noemde de actie van het om een misslag, een blunder. "Het OM herkent zich niet in de conclusies van de raadsman van de betrokken Surinaamse banken dat met deze inbeslagname een grote blunder zou zijn begaan", zegt Tine Zwiers, woordvoerder tevens vertrouwenspersoon Integriteit bij het OM-Noord Holland tegen de krant. Om het geld vrij te krijgen zal uiterlijk juni een bezwaarschrift tegen het OM bij de rechtbank in Nederland worden ingediend.

Door de aanhouding van de geldzending vindt er geen export van euro's meer plaats waardoor ook de import van Amerikaanse dollars sindsdien is gestremd. Dit zorgde voor een ernstige schaarste aan contante US dollars, met als gevolg dat banken tot rantsoenering zijn overgaan en rekeninghouders niet vrijelijk over contante US dollars kunnen beschikken. Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging zegt, dat de Centrale Bank van Suriname en de handelsbanken werken aan oplossing van deze situatie en hervatting van de euro-exporten.


http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/04/27/onderzoek-geldzending-nog-niet-afgerond/#ixzz5mGvCQag7